Kvinde

Du Kan Ikke Ændre på Fortiden Så Fokuser På Fremtiden

Jeg er lidt af en perfektionist, hvilket både har sine gode og sine dårlige sider. På den gode side, så har det betydet at jeg har klaret mig rigtigt godt i skolen, og har fået ros fra mine lærere og chefer igennem hele mit liv. Det var ikke alle fag jeg havde det samme flair for, men fordi jeg var perfektionist, kunne jeg ikke acceptere at få en dårlig karakter. Derfor var jeg stærkt motiveret til at læse op på de svære emner, og nægtede at give op. De fleste af mine venner kunne ikke forstå hvorfor det var så vigtigt for mig: de accepterede på et eller andet plan bare, at der var nogle fag de var bedre til end andre, og gik ikke så meget op i karakterende så længe de bestod. Denne forskel i værdisæt har selvfølgeligt af og til skabt nogle komplikationer, og i de tidlige klassetrin var det helt sikkert en af de primære grunde til, at jeg blev mobbet eller kaldt ”nørd”.

Men alt i alt har jeg faktisk været glad for min perfektionisme. Jeg ville ikke være det sted jeg er i mit liv i dag, hvis det ikke havde været på grund af min lettere neurotiske personlighed. Jeg har nemlig et arbejde i et utroligt konkurrence-præget felt, som rigtigt mange gerne vil arbejde med, men hvor kun de bedste af de bedste får den mulighed. Alle mine kolleger i dag, er perfektionister ligesom mig, og har også været det siden deres tidlige barndom. Jeg kan på ingen måde forestille mig at arbejde med noget som helst andet, så derfor er jeg villig til at acceptere de negative ting ved perfektionismen, fordi de positive gør det det hele værd.

Jeg begyndte dog at lægge mærke til, at der var ét område, hvor min perfektionisme faktisk gik ud over mit liv i en grad, der ikke var acceptabel. Selv som perfektionist, så kan man ikke undgå at lave fejl. Jeg kan lægge store planer, udlægge alt i mindste detalje, og stadig overse noget vigtigt eller bare være uheldig. Da jeg for nyligt skulle købe en ny bil, så havde jeg for eksempel brugt flere uger på at undersøge de forskellige bilmærker og modeller, og havde fundet den bil som jeg mente dækkede mine behov til perfektion. Det viste sig dog, at den model var umuligt at støve op! Bilforhandlerne kunne ikke bestille den hjem, fordi det var en ældre model, og den var ikke til at finde på brugtmarkedet. Jeg var så langt nede i kulkælderen over at jeg havde ”fejlet”, og det gik mig på i flere måneder. Til sidst tog jeg mig dog sammen, tog ned til bilforhandleren og købte nr. 2 på min liste: en lækker Kia Sportage 2019. Jeg kunne ikke ændre på fortiden, men jeg kunne fokusere på fremtiden og tage handling.

Det viste sig, at den Kia Sportage faktisk havde nogle fordele over den anden bil, som jeg slet ikke havde været opmærksom på! Så det var i sidste ende et langt bedre valg, end det jeg oprindeligt havde tænkt mig. Det var der det gik op for mig, at perfektionismen nogle gange skal afbalanceres, og at man ikke bør sidde fast i fortiden.