Mand smiler

Man Bliver Mindre Kynisk Med Alderen

Da jeg var yngre, var jeg en af de mest kyniske personer du overhovedet kan forestille dig. Altså så kynisk som en ”normal” person nu ellers kan være: jeg tog aldrig handling på det som diverse psykopater eller mordere. Jeg følte bare den her foragt overfor andre mennesker, måden de opførte sig på og alt hvad de sagde og gjorde. Det gjorde mig glad, når jeg så nogen komme til skade. Hvis du nogensinde har set en af de der videoer på Youtube, hvor folk kom til skade, så ved du hvad jeg brugte min tid på i mine teenage-år. Det var video efter video af folk der kom til skade, og så mig der grinede højt som var jeg jokeren fra Batman.

Det er selvføleligt den slags minder, der får mig til at krumme tæer, nu hvor jeg er blevet ældre. Det er helt tydeligt for mig, at det bare var en fase jeg gennemgik i mine teenage år. Jeg kan dog se, at jeg ikke er den eneste der var så kold og kynisk i min ungdom. Det er en fase som rigtigt mange går igennem, og det giver jo egentligt god mening. Når hormonerne raser, og vi begynder at bevæge os fra den trygge og sikre børne-verden ind i de voksnes rækker, så er det helt naturligt at føle sig misforstået og sårbar. I den situation er det nemt at skyde skylden på alle disse rodede følelser på andre mennesker. Alle andre mennesker. Man begynder at se hele menneskeheden som ét stort ”problem”, og dårlige nyheder om uheld og dårligdomme bliver pludseligt opfattet som godt nyt i det forvirrede unge hoved.

Tiden løser problemet for nogle af de unge, men jeg tror det kan gøres både hurtigere og bedre ved at give de unge ansvar for andre. Mit eget kyniske verdenssyn blev eksempelvis vendt på hovedet samme øjeblik som jeg fik mig min første bil: en brugt Toyota. Når man sidder bag rattet i en bil, så har man et enormt ansvar for alle mennesker omkring sig. Hvis du ikke sænker farten når du nærmer dig et fodgængerfelt, så risikerer du at nogen kommer alvorligt til skade eller dør. Hvis du rammer ind i en anden bil på motorvejen, så kan du forårsage en kæmpe ulykke. Mange ryster ved tanken om at sætte en kynisk person i en situation, hvor de har så stort et ansvar: men det er faktisk det der skal til for, at deres hjerner bliver kalibreret ordentligt og de begynder at se skrøbeligheden og værdien af menneskeliv.

Så man bliver mindre kynisk med alderen, men jeg tror i høj grad det handler om, at ansvar også er noget man typisk får mere af med tiden. Hvis du kender nogen der virker lidt for kyniske, ung eller gammel, så se om du kan bringe mere ansvar ind i deres liv.